Son zamanların popüler kavramlarından olan “narsist” ve “narsistik kişilik bozukluğu”, bir kafa karışıklığını da beraberinde getiriyor. Herkese karşı kullanılmaya başlayan bu ifade, gerçek kurbanların da destek almasını geciktirebiliyor. Peki siz gerçekten hayatınızda bir narsist olduğunu nasıl anlayabileceğinizi biliyor musunuz?
Eşinizin, kayınvalidenizin veya patronunuzun düşüncesizlikten ziyade gerçekten narsistik kişilik bozukluğundan muzdarip olup olmadığını nasıl anlayabilirsiniz?
“Narsistin İstismarı Sonrası Nasıl İyileşilir?” adlı kitabın yazarı travma koçu Caroline Strawson, hayatınızda bir narsist olabileceğini gösteren altı dikkat edilmesi gereken işareti anlatıyor.
1. Kötü davranışların sorumluluğunu almazlar
Narsistler sebep oldukları sıkıntıdan dolayı özür dilemezler. Her zaman başkasının hatasıdır. “Sen bunu söylediğin için bunu yapmak zorundaydım!” diyebilirler. Normal insanlar bir tartışmanın ardından partnerleriyle bir süre konuşmayabilirler ama eninde sonunda gelip özür dilerler ve suçun bir kısmını kabul ederler. Ancak narsist böyle düşünmediği için bunu yapmayacaktır.
2. Toplum içinde çekicidirler ama özel hayatta kontrolcüdürler
Narsistler bukalemunlar gibidir. Arkadaşlarınızla geçireceğiniz bir gecede, duygusal bir tepki verene kadar sizi incitici yorumlarla kışkırtabilirler. Sonra patlama noktasına geldiğinizde, “deli” gibi görünen siz olursunuz.
Bu şekil değiştirme davranışı, insanlara gerçekte nasıl olduğunu söylediğinizde size inanmalarını zorlaştırır. “Ama her zaman çok hoş görünüyor” cümlesini duyabilirsiniz.
3. Açık ya da gizli olsun, tüm narsistler ilgi ister
Narsistlerin iki ana türü vardır. Patronunuz olabilecek kadar “açık” tip zaten dikkati üzerine toplar. İkinci tür “gizli” narsisti tanımak ise daha zordur.
Özel olarak kontrol etmelerine rağmen toplulukta mağduru oynarlar. Eğer sen üşütmüşsen, onlar da gribe yakalanmışlardır. Partnerlerinden şikayet edebilirler ve arkadaşları “Ama sen çok iyi bir eşsin” der. Sürekli ilgi ve övgü isterler.
4. Çoğu insan, birine zarar verdiğinde kendini kötü hisseder. Narsistlerde bu yoktur
Hepimiz bencil veya duygusuz olabiliriz, ancak bir narsist ile geri kalanımız arasındaki fark, genellikle başkalarına karşı empati hissetmemizdir. Birini incitirsek kendimizi kötü hissederiz ve durumu düzeltmek isteriz. Bir narsist, empatiden yoksundur.
5. Her zaman kazanmak zorundalar
Narsist, üç yaşındaki bir çocuğun zihniyetine sahiptir ve yalnızca onların ihtiyaçları önemlidir. Eğer partneriniz ya da patronunuzsa, huzuru korumak için cam kırıklarının üzerinde yürüyeceksiniz. “Hata bulursa”, bağırırlar, küserler veya kişisel saldırıyla misilleme yaparlar. Narsist her zaman kazanmak ister.
6. Gaslighting’de başarılılar
Bir narsist, siz kendi akıl sağlığınızı sorgulayana kadar sizi manipüle edecektir. Partnerinizin telefonunda gizemli bir mesaj görebilirsiniz ancak kim olduğunu sorarsanız size şöyle diyeceklerdir: “Saçmalama, orada hiçbir şey yok”. Eğer gördüğünüzde ısrar ederseniz, odağı sizin davranışına çevireceklerdir: “Sen tam bir drama kraliçesisin!” diyebilirler. Sanki siz hatalıymışsınız gibi hissedersiniz.