Kart ekstrelerine bakınca şoke oldular

Kart ekstrelerine bakınca şoke oldular
Yayınlama: 27.03.2024
11
A+
A-

Bankaların kredi kartıyla gerçekleştirilen otomatik fatura ödemelerinden yüksek faiz talep etmeye başlaması, tüketiciler arasında endişe ve şaşkınlık yaratıyor. Faturalarını otomatik olarak ödemek için talimat veren bazı müşteriler, ekstrelerini incelediklerinde faiz ödemek zorunda olduklarını öğrendiler. Bazı bankaların faturaları normal mevduat hesaplarından ödense bile artık komisyon talep ettiği görülüyor. Ancak uzmanlara göre, her iki uygulama da yasalara aykırı kabul ediliyor.

Son dönemde bankaların otomatik fatura ödemelerinden yüksek faiz talep etmesi, tüketiciler arasında endişe yaratıyor. Bankaların, yıllarca müşterilerinden otomatik ödeme talimatları almaya teşvik etmek için sunduğu avantajlar arasında alışveriş puanları ve düşük ya da hiç faiz talep etmemesi öne çıkıyordu. Ancak bu ay birçok vatandaş, ekstrelerine yansıyan yüksek tutarlarda “otomatik fatura ödeme faizi” ile karşılaştı.

OTOMATİK ÖDEMELERDEN FAİZ ALMAYA BAŞLADILAR

Tüketici Konfederasyonu (TÜKONFED) Başkan Vekili Avukat İbrahim Güllü, bankaların artık kredi kartlarıyla yapılan otomatik ödemelerden faiz ücreti almaya başladığını belirtti. Güllü, “Yıllarca bankalar mevduatları çekebilmek için tüketicilerden otomatik ödeme talimatları almaya çalıştılar. Fakat son zamanlarda tüketicilerin kredi kartıyla yaptıkları otomatik ödemelerden faiz ücreti almaya başladılar.” dedi.Otomatik fatura ödeme faiz oranının kredi kartı faizinden yüksek olduğu belirtiliyor. Şu an kredi kartı faizleri yüzde 3,74 oranında bulunuyor. Merkez Bankası’nın kredi kartı faizlerini yüzde 35 politika faizine sabitlediği dönemde otomatik fatura talimatı faiz oranı yüzde 5 seviyesinde bulunuyor.

Bankaların kredi kartı bilgilendirme metinlerinde otomatik fatura talimatı faizi istenebileceğine dair açıklamalara yer verildiği görülüyor. Ancak uzmanlar bu uygulamanın yasalara aykırı olduğunu savunuyor. İbrahim Güllü, “Bu yasal bir uygulama değil, çünkü kredi kartıyla yapılan bu ödemeler alışveriş kapsamında. Yani nakit çekim değil.” değerlendirmesinde bulundu. Güllü’ye göre, bu uygulama Banka Kartları ve Kredi Kartları Kanunu’nun 17. maddesine aykırılık teşkil ediyor.

TÜKETİCİ HAKEM HEYETİNE BAŞVURULMASI TAVSİYE EDİLİYOR

Tüketici dernekleri, ödenen ücretlerin geri alınması için tüketicilerin tüketici hakem heyetine başvurmasını öneriyor. Başvuruların e-devlet üzerinden de yapılabileceği belirtiliyor.

 

 

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.

error: Habermatik Medya !!